ua en ru

У Мексиці знайдена викрадена радіоактивна речовина "кобальт-60"

У Мексиці знайдено викрадене радіоактивна речовина "кобальт-60". Про це повідомив директор Агентства з ядерної безпеки країни Хуан Айбеншутц, передає Associated Press.

Речовина виявлено поблизу населеного пункту. За словами Айбеншутца, загрози життю і здоров'ю мешканців прилеглих районів немає.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що в р. Тепохако викрадений вантажівка, що перевозила потужний радіоактивний ізотоп "кобальт-60" з лікарні р. Тіхуана в центр зберігання радіоактивних відходів.

Згідно з інформацією Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ), крадіжка обумовлена створенням "брудної бомби" - різновиди ядерної зброї, основний вражаючий ефект якого полягає в радіоактивному зараженні місцевості при слабкому вибуху.

У заяві МАГАТЕ зазначається, що в момент крадіжки кобальт-60 був надійно захищений від прямого контакту з людиною. Однак у разі порушення цілісності контейнера, "речовина може бути вкрай небезпечно".

Пізніше мексиканська поліція виявила викрадений вантажівка з порожнім контейнером, повідомило джерело в уряді. Зловмисники вилучили речовину із захисного кейса і зазнали прямого впливу смертельно небезпечного рівня радіації. Сам ізотоп був виявлений неподалік.

Зараз область навколо вантажівки обгороджена, доступ до неї обмежений.