ua en ru

Рахункова палата констатує уповільнені темпи створення національних природних парків

Рахункова палата України констатує уповільнені темпи створення національних природних парків. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"В Україні станом на 1 жовтня 2013 року прийнято рішення про створення 48 національних природних парку. Спеціальні адміністрації створені у 42 парках. При цьому на час аудиту 23 парку діяли при відсутності проектів організації територій, по яких, зокрема, здійснюється зонування, рекреаційна та інша діяльність парків. Відсутність таких проектів посилює ризики неефективного виконання завдань, визначених для парків чинним законодавством", - йдеться в повідомленні.

За результатами аудиту, досліджено основні причини такого стану речей та надано ряд пропозицій відповідним центральним органам виконавчої влади.

"Зокрема, потрібно покращити нормативно-правове забезпечення у цій сфері; збільшити власні надходження парків від надання платних послуг згідно з їх функціональними повноваженнями, що зменшить навантаження на загальний фонд державного бюджету; підвищити ефективність використання коштів державного фонду охорони навколишнього природного середовища; оптимізувати діючу систему розробки та подальшого затвердження проектів організації територій НПП", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Також, на думку представників Рахункової палати, потрібно внести на розгляд Кабінету міністрів України (Кабміну) зміни і доповнення до загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки з метою її оновлення.