ua en ru

Профільний комітет ВР рекомендував прийняти зміни до законів про діяльність санаційного банку

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону 3055 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності санаційного банку". Про це повідомила прес-служба ВР.

Законопроект розроблено з метою підвищення стабільності діяльності банків державного сектору за рахунок покращення якості їх активів шляхом передачі права вимоги цих банків за зобов'язаннями боржників та/або цінними паперами, заборгованість за якими відповідно до нормативно-правових актів Національного банку України з питань формування та використання банками резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями є безнадійною, до спеціалізованої банківської установи.

Зокрема, шляхом доповнення закону "Про банки і банківську діяльність" новою статтею 71 пропонується визначити особливості діяльності санаційного банку з активами, що відчужуються державними банками та банками, у капіталізації яких взяла участь держава. Відповідні зміни передбачається внести й до законів "Про виконавче провадження", "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", "Про судовий збір" та Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито".

Під час обговорення, на засіданні комітету, зокрема, йшлося про те, що відповідно до ліцензії санаційного банку №1, виданої Національним банком України 15 червня 2012 р., йому надано право на супроводження активів, що виникли на підставі цивільно-правових договорів, укладених АТ "Родовід Банк" до дня набуття ним статусу санаційного банку, та активів, які придбав/отримав АТ "Родовід Банк" на підставі цивільно-правових договорів, укладених з державними банками та банками, у капіталізації яких взяла участь держава, з метою максимізації обсягу повернення коштів.

Сьогодні, наголошувалося на засіданні, суттєвий обсяг простроченої заборгованості за кредитами посилює ризик ліквідності банків державного сектору, негативно позначається на прибутковості, обмежує їхні можливості щодо кредитування, погіршує фінансовий стан цих банків.

Народні депутати вважають, що схвалення проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності санаційного банку" створить належні правові умови для ефективного управління проблемними активами банків державного сектору, забезпечить зростання кредитування вітчизняних підприємств та населення, сприятиме активній участі цих банків у державних програмах розвитку економіки, що у свою чергу, сприятиме відновленню економіки України та зростанню валового внутрішнього продукту.

Під час розгляду проекту закону члени Комітету наголошували на запровадженні додаткового громадського контролю за роботою санаційного банку та оприлюднення інформації про його діяльність.