ua en ru

Під Харковом відкрита друга черга полігону по утилізації ТПВ

На Дергачівському полігоні з утилізації твердих побутових відходів під Харковом 17 лютого відкрита друга черга пускового комплексу, передає прес-служба міськради.

Як повідомив директор Департаменту комунального господарства Віктор Кітанін, тепер всі відходи, які вивозяться з Харкова, будуть складуватися на новому місці, а першу чергу пускового комплексу з сьогоднішнього дня закривають і найближчим часом засиплють землею, тобто проведуть її рекультивацію.

Кітанін зазначив, що для будівництва другої черги пускового комплексу Дергачівського полігону інститут АТ "Харгипротранс" у 2007 році розробив проектно-кошторисну документацію на ділянку площею 6 га з поглибленим складуванням відходів. Друга черга полігону в 2009 році була розбита на два пускові комплекси. Перший пусковий комплекс загальною площею близько 3,5 га був введений в експлуатацію 26 січня 2012 року, і на сьогоднішній день він практично заповнений.

На будівництво другої черги місто виділило 11,8 млн грн. Робота цієї ділянки полігону розрахована на п'ять років, і за цей час він зможе прийняти близько 6,6 млн куб. м відходів.

За словами Кітаніна, при будівництві були застосовані технології, які дозволяють мінімізувати негативний вплив на навколишнє природне середовище.

"Полігон побудовано за німецькою технологією. На його дні покладена герметична плівка, щоб продукти гниття не потрапляли в водоносні горизонти, як це було 10 років тому, коли тут була величезна сміттєзвалище. За цей час міська влада вклала великі кошти в новий полігон, і в результаті ми отримали сучасну споруду, яка відповідає всім екологічним нормам. За останні роки до полігону немає ніяких претензій з боку природоохоронних і санітарних органів", - зазначив Віктор Кітанін.

Головний державний санітарний лікар міста Харкова Ірина Зубкова підтвердила, що претензій до полігону немає.

Крім того, Кітанін зазначив, що Харків отримав від Світового банку 45 млн дол. на будівництво сміттєпереробного заводу. У цьому році банк оголосить тендер на закупівлю послуг з будівництва. Якщо завод буде побудований, то це дозволить направляти на вторинну переробку 40-45% відходів, що, в свою чергу, значно збільшить термін експлуатації полігону.

Дергачівський полігон ТПВ експлуатується з 2005 року. Щодня полігон приймає близько 5-6 тис. куб. м відходів, щорічно - більше 1 млн куб. м.