ua en ru

Мінприроди готує заявку на отримання від Японії кредиту на екологічні проекти

Міністерство екології та природних ресурсів України готує заявку на отримання від Японії кредиту на екологічні проекти. Про це на брифінгу заявив голова міністерства Олега Проскуряков, передає кореспондент РБК-Україна.

"Японське агентство міжнародного співробітництва "Джайка". Ми зустрічались з віце-президентом і обговорили проблеми і питання переробки твердих побутових і не побутових відходів на території України, перспективи реконструкції київського сміттєперерообного заводу "Енергія" і Бортницької станції аерації. Віце-президент висловив готовність корпорації "Джайка" брати участь в цих проектах, надавати пільгові кредити, тому ми за це дуже вдячні. Зараз ми готуємо спільну з КМДА заявку на отримання цього кредиту. Ми також залучились підтримкою, що в серпні ми повинні подати заявку на грант для проведення досліджень взагалі на території України для складання ТЕО по будівництву чи то сміттєпереробних заводів, корпорація проведе аудит, дослідження і видасть свій висновок як вона бачить с усунення проблеми відходів в Україні з подальшим наданням технічної допомоги і кредитів для будівництва відповідних заводів або інших підприємств", - зазначив Проскуряков.

За його словами, на даний момент Мінприроди обговорює можливість отримання кредиту на 40 років під 1,5 % в рік, без обслуговування перші 10 років ні тіла ні відсотків.

"Зараз йде мова про заявку, яку ми будемо подавати по гранту - це до 250 млн дол. це складання ТЕО, аудита і розуміння як рухатись далі. Це ми говоримо про ТЕО на всі великі міста України, там де є проблеми. Потім виходячи з того, коли вони зроблять аудит, вже буде зрозуміло сума про яку можна далі вести мову. Це вже буде не менше мільярда дол. Це приблизна цифра. А по БСА і заводу Енергія, то зараз прораховуються ці суми, тому що там є декілька варіантів, є декілька проектів - це сотні мільйонів...", - зазначив Проскуряков.

Він додав, що для позитивного рішення щодо виділення грошей буде пропонуватись використовувати на проектах японське обладнання.

Нагадаємо, раніше керівництво "Джайки" заявляло, що Японія планує розширити спектр проектів технічної допомоги Україні у сфері екології.