ua en ru

Китай після протестів населення скасував план будівництва заводу з переробки урану вартістю 6 млрд дол

Китай несподівано скасував плани будівництва великого заводу з переробки урану на півдні країни на наступний день після того, як сотні демонстрантів вийшли на вулиці, вимагаючи скасування проекту, повідомив на вихідних сайт місцевого уряду, пише Reuters.

Пропонований комплекс площею 230 гектарів у місті Хешань в провінції Гуандун також викликав занепокоєння у розташованих неподалік Гонконгу і Макао.

Влади грального анклаву офіційно підняли питання у переговорах зі своїми колегами в Гуандуні, повідомила газета South China Morning Post.

У заяві, опублікованій на сайті уряду міста Хешань говориться, що "з поваги до побажання людей, уряд Хешаня не буде пропонувати проект CNNC".

Державні China National Nuclear Corporation (CNNC) і Guangdong Nuclear Power Corp (CGNPC) планували побудувати проект вартістю 37 мільярдів юанів (6 млрд дол.).

Представники обох компаній не були доступні для коментарів.

Пекінський експерт з ядерної енергетики сказав, що здивований таким рішенням місцевих властей, так як проект, розрахований на виробництво 1 тис. тонн уранового палива в рік до 2020 р., гаряче підтримувався місцевими органами влади.

"У порівнянні з АЕС, об'єкти по переробці урану набагато більш безпечні, так як в процесі виробництва відсутня реакція термоядерного синтезу", - сказав чиновник, знайомий з проектом.

Несподівано швидке рішення скасувати проект було прийнято після того, як сотні людей рушили до будівлі міської адміністрації в п'ятницю, і чиновники були змушені збільшити терміни консультацій з громадськістю на 10 днів.

Планований завод по конверсії та збагачення урану міг би поставляти паливо, щоб збільшити потужності АЕС у Китаї до 60-70 гігават до 2020 р. з нинішніх 12,6 гігават.

Китай в даний час виробляє 800 тонн уранового палива на своїх заводах в південно-західній провінції Сичуань і на півночі Китаю у Внутрішній Монголії. Китай отримує уран як з власних копалень, так і завдяки імпорту з Казахстану, Канади та Австралії, сказав експерт.

Гуандун є одним з найбільших ядерних центрів країни, там вже працює п'ять ядерних реакторів і будується ще близько десяти, а технології надають такі компанії, як французька Areva і Westinghouse, підрозділ японської Toshiba Corp