ua en ru

Києву загрожує екологічна небезпека через гарячих автомобільних покришок

Києву загрожує екологічна небезпека через гарячих автомобільних покришок, які спалюють активісти на вул. Грушевського.

Києву загрожує екологічна небезпека через автомобільні покришки, які спалюють активісти на вул. Грушевського. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"За останні майже 30 років після Чорнобиля Києву знову загрожує екологічна небезпека. Столиця України задихається від смороду гарячих автомобільних покришок, які другий день палає на Грушевського в результаті масових протестів", - заявив Проскуряков.

За його словами, спалювання шин заборонено в принципі, оскільки це відходи 3 класу. Їх утилізація регламентується рядом нормативних актів.

Міністр зазначив, що перебування у вогнищі гумової гарі завдається великої шкоди здоров'ю людини. Проскуряков зазначив, що в результаті згоряння покришок виділяються отруйні летючі речовини, до складу яких входять понад 200 шкідливих хімічних речовин. В свою чергу такі отруйні речовини можуть сприяти розвитку онкологічних, серцево-судинних, дерматологічних, захворювань, а також захворювань дихальних шляхів.

Проскуряков зазначив, що при згоранні 100 шин утворюється близько 20 літрів нафтопродуктів, що в свою чергу забруднює ґрунт і грунтові води.

Міністр підкреслив, що один день на спалювання шин на акції протесту завдає більше забруднення, ніж робота одного невеликого промислового підприємства.

"Якщо таке екологічне загострення продовжиться ще 3-5 днів, це загрожує непоправними змінами в організмі людини. Вберегти від важких последтсвий смороду може лише протигаз. Жодна маска не захистить від шкідливих елементів на 100%. У зв'язку з цим мешканцям довколишніх районів ми рекомендуємо намагатися перебувати подалі від місць таких подій, а в приміщеннях не відкривати кватирки", - підсумував Проскуряков.