ua en ru

"Метінвест" планує досягти світових стандартів з екологічної ситуації в Маріуполі

ГК "Метінвест" планує до 2020 р. вивести екологічну ситуацію в Маріуполі (Донецька обл.) yа рівень кращих світових стандартів. Про це під час зустрічі з громадськими активістами Маріуполя повідомив гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков, повідомляє прес-служба ГК.

"Акціонер СКМ Рінат Ахметов поставив перед нами конкретну мету. Ми обіцяли, що Маріуполь стане прикладом для всіх міст, в яких діє металургійне виробництво. До 2020 р. ми виведемо екологію міста до передових міжнародних стандартів. "Метінвест" докладе зі свого боку максимум зусиль", - повідомив Риженков.

Звертаючись до громадських активістів, він підкреслив, що "Метінвест" готовий "продовжити практику успішного вирішення проблем і розвитку наших комбінатів з вашою участю, за вашої підтримки і на користь Маріуполю".

Риженков зазначив, що в 2013 р. маріупольські комбінати Групи - ММК ім. Ілліча і "Азовсталь" - у повному обсязі виконали міську програму оздоровлення та захисту навколишнього середовища. У 2014 р., незважаючи на складну економічну та політичну ситуацію в Україні, компанія має намір продовжувати інвестувати в екологію Маріуполя.

Зокрема , на "Азовсталі" будуть реконструйовані аспіраційні установки у відділенні десульфурації чавуну і на ливарних дворах доменної печі №4. У цеху агломерації ММК ім. Ілліча будуть проведені масштабні ремонти фільтрів на всіх дванадцяти агломашинах, а в конвертерному цеху будуть оновлені системи екологічного захисту на печах №2 і №5. Також буде реконструйована газоочистка конвертера №1.

За словами гендиректора, найближчим часом на маріупольських комбінатах буде створена система оперативного реагування на позаштатні ситуації для запобігання шкідливих викидів. "Ми зробимо все, щоб поліпшити екологічну ситуацію в Маріуполі. Для нас це - питання номер один, незважаючи на колосальні збитки, які несе сьогодні металургія", - заявив він.

Керівники "Метінвесту" підтримали ідею суспільного еколога Лілії Тихонової про візит активістів Маріуполя до Європи для ознайомлення з кращими світовими екологічними практиками. "Метінвест" організовує поїздку до Італії, де маріупольці відвідають об'єкти, побудовані компанією Termokimik, яка реалізує проект реконструкції газоочисток аглофабрики ММК ім. Ілліча.

Маріупольські комбінати групи Метінвест забезпечують роботою десятки тисяч людей. За словами керівників цих підприємств, скорочення колективу не плануються. Людей не залишать без роботи в цей непростий час.

"Сьогодні на комбінаті ММК ім. Ілліча працюють майже 30 тис. осіб. Тільки за минулий рік ми прийняли на роботу 783 людини, з яких 363 - це молоді фахівці, підготовлені в рамках освітніх проектів для комбінату ім. Ілліча", - повідомив керівник ММК ім. Ілліча Юрій Зінченко.

За словами гендиректора "Азовсталі" Енвера Цкітішвілі, торік на комбінаті було створено 448 нових робочих місць. "Кілька років тому ми запустили освітній проект "Школа-вуз-комбінат" і тепер практично зі шкільної лави готуємо молодих фахівців, які адаптовані до реальних виробничих умов", - сказав Цкітішвілі.

Громадські активісти Маріуполя схвалили ініціативу діалогу з боку "Метінвесту". "Ми хочемо максимальної взаємодії в плані контролю над забрудненням навколишнього середовища", - сказав координатор ініціативної групи "Дайте кисню" Максим Бородін.

Голова громадської ради екологічної безпеки при міській раді Маріуполя Олексій Капустін зазначив, що в 2014 р. на ММК ім. Ілліча і "Азовсталі" повинно бути виконано приблизно 40 заходів. "Мені було дуже приємно почути від вас, що ніяких змін, ніяких зрушень у часі і з фінансів не буде", - сказав він.

Юрій Риженков підкреслив, що звіт керівників маріупольських комбінатів "Метінвесту" про виконання екологічних програм перед громадськістю міста стане звичайною практикою. Відбуватиметься це як на зустрічах за круглим столом, так і на сесіях міської ради.

"Я вдячний за вашу зацікавленість і довіру до нас. "Метінвест" - сильна компанія, і ми відчуваємо відповідальність за якість життя в Маріуполі. Більше спілкування, більше терпіння і розуміння, і все у нас вийде", - резюмував гендиректор "Метінвесту".